Sanayi Devrimi ve Ekonomiye Katkısı - Finpara

Sanayi Devrimi ve Ekonomiye Katkısı

Sanayi Devrimi ve Ekonomiye Katkısı

Sanayi devrimi ile birlikte ekonomide ciddi gelişmeler yaşandı. Bu konuda bu devrim ile birlikte meydana gelen durumlardan söz edeceğiz.

1700’lü yıllara gidelim. Bu dönemde henüz sanayileşme başlamamışken, insanlar el gücüyle iş yaparken ve nüfus çok yoğun değilken oldukça ilkel bir yaşam bulunuyordu. Makinelerin pek yaygın olmadığı bu yıllarda insanların tek derdi yiyecek kaynağı bulmak ve geçinmekti. Daha doğrusu tarım arazisinden mahsul almak ve o dönemi iyi geçirmekti. Bunun yanı sıra insanlar arasında ticaret de yaygındı.

Sanayi Devrimi

Bu dönemde insan nüfusunun artış yaşaması ve arz talep dengesizliğinin oluşmaya başlaması endüstriyel atılımı güçlendiren bir faktör oldu. Birinci endüstri devrimi ile beraber nüfus patlaması yaşandı. Bunun nedeni sanayileşmenin artmasıyla yani fabrikaların yayılmasıyla birlikte şehirleşmenin yani insanların toplu halde yaşamasının güçlenmesi. Bu da işçi gereksinimini doğurdu. Nüfusun artmasıyla beraber fabrikalar rahatlıkla işçi bulmaya başladı. Sanayi Devrimi’nin sunmuş olduğu bir diğer fayda ekonomik açıdan vatandaşlara yaradı. Önceden ürünler yapımı kolay olmadığı için yüksek fiyatlara satılırdı. Atılan bu adım ile birlikte ürünler hızlı bir şekilde üretilmeye başlandı ve fiyatlarda düşüş meydana geldi. Kısacası alım gücü yükseldi.

Sanayi Devrimi

Sanayi Devrimi ile birlikte karşımıza çıkan bir diğer olay ilerleyen dönemlerde ikinci endüstri devrimini başlatan seri üretim oldu. İlk endüstriyel dönem oldukça uzun sürmüş olsa da bu dönemde fabrikalar oldukça yavaş çalışıyordu. Ford markasının kurucusu bu konuda yaptığı bir çalışmayla seri üretim kavramını ortaya koydu. Bu durum seri üretim ile birlikte kısa sürede daha fazla ürün üretmeyi mümkün kıldığı için alım gücünün daha çok yükselmesini ve ürünlerin fiyatlarının daha çok düşmesini sağladı.

Bu dönem ile birlikte karşımıza çıkan bir diğer önemli konu pek çok şeyin lüks olmaktan çıkması oldu. Yani yaşam düzeyinde bir yükselme meydana geldi. Sanayileşme öncesinde şeker, çay ve kahve gibi ürünler genellikle zenginlerin ulaşabileceği yani lüks görülen ürünlerdi. Bu gibi ürünler sanayileşme sonrasında rahatlıkla üretilebilir hale geldiği için hem fiyatı düştü hem de alt ve orta gelirli insanlar da bu ürünlere ulaşabilir oldu.