Dolar Hareketleri Neye Bağlıdır? - Finpara

Dolar Hareketleri Neye Bağlıdır?

Dolar Hareketleri Neye Bağlıdır?

Kurda meydana gelen dalgalanmalar geçtiğimiz günlerde gündemde oldukça fazla yer kaplayan popüler bir konu haline geldi. Döviz kurlarının istikrarsız ve son derece hareketli olduğu günlerde en fazla merak edilen konulardan biri de döviz kuru fiyatlarının hangi etkenlere bağlı olarak alçalıp yükseldiğidir. Çoğu zaman konunun detayını bilmeden doların yükseldiğine ve alçaldığına şahit oluruz. Buyurun doları etkileyen faktörleri ve dolar faktörünün hayatımızda neden bu kadar önemli olduğunu hep beraber inceleyelim.

Dolar Nasıl Yaygınlaştı?

1945’li yıllara kadar dolar bu kadar popüler duyduğumuz kelimeler arasında değildi. Çünkü ülkelerin para birimleri dolardan bağımsızdı. Piyasalarda doların hakimiyet kazanması 1945‘li yıllara yani 2. Dünya savaşı dönemine dayanıyor. 2. Dünya Savaşı döneminde imzalanan Bretton Woods sözleşmesi maddeleri doları yaygın kullanılan ve tüm dünyanın tanıyacağı bir kelime haline getirdi. Bu sözleşmenin maddeleri sonucu şu gelişmeler yaşandı:

Dünya üzerinde bulunan tüm ülkelerde kullanılan bütün döviz ürünleri dolara endekslendi. Dolar da altın karşılığında endekslendi. Bu kararların sonucunda dünya “Amerikan yüzyılı” adı verilen sürece girmiş oldu.

DOLAR

Talep, bir ürün ya da hizmete olan rağbetin artması sonucunda meydana gelir ve bu da o ürün ya da hizmetin değerini arttırır. Tüm tüketim ürünlerinde olduğu gibi, para birimleri ve borsalar için de bu kural her zaman geçerlidir. Dolayısıyla dolar da bu kurala endeksli olarak zaman zaman değerlenir ya da değerinde düşüş olur. Bir ülkede doların fiyatı artıyorsa o ülkede dolara olan talep artmıştır. Bu durumda yatırım yapma yönelimlerinin de etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Dolar rezervi dolar fiyatını belirleyen ana ögelerden biridir. Yani başka bir deyişle ülke piyasasına girmiş olan doların miktarıdır. Bir ülkede dolar rezervlerinin fazla olmasının sadece 3 yolu bulunmaktadır. Bunlar:

-Yabancı yatırımcıların ülkeye para girişinde bulunmaları

-Turizm sektörünün büyük be hareketli olması ve bu sayede ülkeye dolar girmesi

-İhracatın yaygın olması ve ihracat ile kazanılan gelir oranının fazla olmasıdır.

Eğer bu konularda bir denge durumu hakimse dolar ülkede yükselmez bunun yerine dengeli bir değer aralığında kalır. Tabii ki bu maddelerin alt başlıkları da ele alınırsa döviz kurlarında dalgalanmalar olabilir ya da kurlar istikrarlı olabilir.

Dolar Hareketleri Neye Bağlıdır?

Kurda meydana gelen dalgalanmalar geçtiğimiz günlerde gündemde oldukça fazla yer kaplayan popüler bir konu haline geldi. Döviz kurlarının istikrarsız ve son derece hareketli olduğu günlerde en fazla merak edilen konulardan biri de döviz kuru fiyatlarının hangi etkenlere bağlı olarak alçalıp yükseldiğidir. Çoğu zaman konunun detayını bilmeden doların yükseldiğine ve alçaldığına şahit oluruz. Buyurun doları etkileyen faktörleri hep beraber inceleyelim.