Türkiye’de Devalüasyon - Finpara

Türkiye’de Devalüasyon

Türkiye’de Devalüasyon

Türkiye’de devalüasyon tarihi merak edilen bir konu olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Ülkede bu zamana kadar pek çok devalüasyon meydana gelmiş durumda.

Devalüasyon, para biriminin değerini düşürmek anlamına geliyor. Bu işlem genel olarak kurun daha rekabetçi olmasını sağlamak amacıyla uygulanıyor. Türkiye’de bu zamana kadar pek çok devalüasyon yaşanmış durumda. Yaşanan devalüasyonlar sebebiyle hem halk etkilenirken bununla birlikte pek çok ürünün de fiyatının yükselmesi ile karşılaşıldı.

Devalüasyon Hakkında Bilgi

Devalüasyon, sabit kur sisteminde uygulanan bir yöntem olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Bu yöntem ile birlikte paranın değeri düşürülüyor. Amaç dış satın alma gücünün indirilmesini sağlamak. Bu sistem ile birlikte ihracatın yükseltilmesi, ithalatın düşürülmesi hedefleniyor.

Türkiye’de Devalüasyon

Türkiye’de Devalüasyon

Türkiye’de pek çok kez devalüasyon uygulanmış durumda. Uygulanan bu kararlar sebebiyle Türk lirası birkaç liradan bir milyon liranın üzerine çıkmış oldu. Alınan kararlardan birisi 1946 yılında gerçekleşti. 1931 yılında 1 Amerikan doları 2,11 Türk lirası olarak yer alıyordu. O tarihte yapılan değişiklikten sonra ülkede uzun süre kur değişimi yaşanmadı. İlk devalüasyon 1946 yılında yapılan olay olarak kabul ediliyor. Bu dönemde İkinci Dünya Savaşı’nın vermiş olduğu zorluklar sebebiyle 7 Eylül 1946 tarihinde Türk lirasının değerinin yaklaşık %40 düşürülmesi kararlaştırıldı.

Bir diğer devalüasyon 1958 yılında uygulandı. Bu dönemde yapılan devalüasyon ile birlikte Türk lirası %220 değer kaybederken bir dolar 9 TL olarak yer aldı. 1970’li yıllara gelindiğinde ise sık sık devalüasyonlar ile karşılaşıldı. Döviz kuru ayarlaması olarak adlandırılan bu durum ile birlikte 1979 yılında Nisan ayında %30 değer kaybeden kur Temmuz ayında %88 değer kaybetmişti.

Türkiye’de devalüasyon 80’li yıllarda da meydana geldi. Bu dönemde pek çok kez döviz kurunda yükseliş ile karşılaşıldı. 1980 yılında 90 liranın üzerine çıkan kur 1982 yılında 191 TL’ye dayanmıştı. Döviz kurundaki belirsizlik sebebiyle faizlerin artışı da görülmüştü. 1994 yılında ise ağır bir devalüasyon ile karşılaşıldı. 2001 yılına gelindiğinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sabit kur rejiminden dalgalı kur rejimine geçiş yaptı.