Fatura Tipi İstisna Ne Demek? - Finpara

Fatura Tipi İstisna Ne Demek?

Fatura Tipi İstisna Ne Demek?

Güncel muhasebe işlemleri arasında bulunan fatura tipi istisna genel muhasebe işlemleri arasında bulunmaktadır. Peki fatura tipi istisna ne demek? Bu konu muhasebe işlemlerinde şöyle karşımıza çıkmaktadır. Düzenlenmiş bir faturanın içerisinde kdv oranı ’0’ olan bir ürünün bulunması halinde bu ürün faturadan istisna edilir. İstisna faturası olarak da bilinen bu uygulama genel muhasebe işlemlerinde oldukça fazla karşılaşılan bir durumdur.

KDV genel uygulama tekniği baz alınarak yapılan istisna işlemleri, bir kuruma veya kuruluşa yapılacak olan faturalandırma işleminde kdv değerinin alınmamasını sağlar. Bu durum belirlenmiş özel şartlar altındaki ürünler veya hizmetler için geçerli bir muhasebe işlemidir.  Bu istisnadan faydalanabilmek için seçilmiş ürünün geçerli listelerde olması ön koşul olarak görülmektedir. Bu ön koşulu sağlayan ürünler kdv oranlarından istisna edilmektedir. İstisna edilebilecek ürünlerin listesini ve kodlarını kullanmakta olduğunuz muhasebe programı yardımı ile online olarak öğrenebilirsiniz.

Muhasebe İşlemlerinde İstisna Faturası

Kdv oranı sıfır olan bir ürünün faturalandırılması esnasında uygulanacak olan fatura tipi istisna kvd yükümlülüğünün ortadan kaldırılmasını amaçlamaktadır. Kullanılan muhasebe programı sayesinde kolaylıkla yapılabilecek olan bu işlem muhasebeciler tarafından bilinen ve gerekli hallerde uygulanan bir durumdur.

Hangi ürünler istisnalardan yararlanabilir? Araştırmalarınız için online ortamları kullanabilir ve kvd oranı sıfır olan ürünler için sunulmuş olan uygulamadan yararlanabilirsiniz. Bilgisayar ortamında kolaylıkla yapılabilecek işlemlerin ardından düzenlenen fatura kdv oranını hesaba katmayacaktır. Muhasebe programınızda bulunan fatura istisna bölümünden kdv muafiyet bölümünü doldurarak işleminizi yapabilirsiniz.

Bir Faturada Birden Fazla İstisna Olabilir mi?

Kurumlara veya kuruluşlara kesilen faturalarda birden fazla ürünün kdv oranının sıfır olması durumunda bu ürünlerin hepsi için fatura tipi istisna yapılabilmektedir. Bu ürünlerin muafiyet kodlarının birbirinden ayrı olması durumunda sistemden her birinin kodunu bularak girmeniz yeterli olacaktır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen muafiyet kodları hangi ürünlerin fatura tipi istisnaya dâhil olduğu konusunda da kullanıcılara bilgi vermektedir. Yapılacak işlemlerin sırasına göre ve düzenli bir biçimde yapılması kdv oranı sıfır olan ürünün faturadan istisna edilmesini sağlayacaktır.

Faturalarda istisna yapmak konusunda daha detaylı bilgi almak için alanında profesyonel bir muhasebeciden yardım alabilirsiniz. Muhasebe işlemleri belirlenmiş kurallar dâhilinde ilerlemektedir. Muhasebe işlemlerinin büyük bir titizlik ile yapılması mükelleflerin daha sonra zor durumlara düşmemesi için büyük önem taşımaktadır.  Muhasebe işlemlerinin günü gününe ve düzenli bir biçimde yerine getirilmesi işlerin yolunda gitmesi için gereklidir.