Banka Hesabı Bloke Kaldırma - Hesap Blokesi Nasıl Kaldırılır? - Finpara

Banka Hesabı Bloke Kaldırma

Banka Hesabı Bloke Kaldırma

Bloke ile karşılaşan kişiler banka hesabı bloke kaldırma işlemini araştırarak en kısa sürede bu işlemden kurtulmak istiyor. Ülkemizdeki ödeme ve yatırım işlemlerinin vazgeçilmez parçası haline gelen bankalar, son yıllarda hesaplara konulan blokelerle kullanıcıları zora sokuyor.  Çünkü bloke devam ettiği müddetçe hesaba yatırılan para gözükmüyor ve hesap üzerinde ödeme, transfer, nakit çekimi gibi işlemler durduruluyor. Banka bloke kaldırma süreci haczin kaynağına göre değişiyor.

Banka Blokesi Neden Kaynaklanıyor?

Banka bloke kaldırma

  • Şahıs Borçları: Banka blokesi işleminin ilk sebeplerinden birisi özel kişiye borçtur. Şahsa ya da özel şirketlere olan borcunuzdan dolayı kişinin şahsi talebi üzerine haciz konulamasa da mahkemelerin verdiği karar üzerine banka blokesi tedbirine başvuruluyor.
  • Vergi Dairesi Borçları: Banka hesabı bloke işleminin ikinci sebebi ise Gelir İdaresi Başkanlığı’na olan borçlardır. Trafik cezaları, motorlu taşıt vergisi borçları, gelir vergisinden kaynaklı borçlar sebebiyle GİB tarafından banka hesabı blokesi talep edilebiliyor.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu: SGK tarafından prim borçları nedeniyle e-haciz uygulaması tedbirine başvurulabiliyor. Bu işçi sigorta borçları olabileceği gibi kişinin kendisinden kaynaklı borçlar da olabilir.
  • Cumhuriyet Başsavcılığı: Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yürütülen kumar, fuhuş, terör, kara para aklama gibi soruşturmalar kapsamında da hesaba bloke konulabiliyor. Uygulamada en sert tedbirler bu aşamada gerçekleşiyor. Çünkü soruşturma ve kovuşturmalar uzun sürdüğünden tedbirin kaldırılması zaman alabiliyor.
  • Şüpheli İşlemler: Son yıllarda sık karşılaşılan banka hesabı bloke türü de şüpheli işlemlerdir. Bankalar, bazı hesaplardaki olağan dışı para transferlerini göz önünde bulundurarak gerekli açıklamanın yapılmasına kadar hesabı askıya alabiliyor. Özellikle küçük miktarlarda çok işlem yapılan ya da tek seferde aşırı büyük meblağlarda işlem görülen hesaplar bankanın radarına takılıyor.

Banka Blokesi Nasıl Koyuluyor?

Banka Bloke Süresi

Banka hesabı bloke işlemi yapılması için ilgili kurum tarafından bankalara emir yazısı gönderiliyor. Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkemeler, icra dairesi ya da diğer yetkili makamlar bankalara kişi hakkında devam eden süreçle ilgili bilgi vererek banka blokesi uygulanmasını talep ediyor. Bu kurumlar tarafından gönderilen yazı sorumluluk içerdiğinden bankalar yazı muhtevasına girmeden gerekli işlemi gerçekleştiriyor. Çoğunlukla bu işlem banka hesabı bloke edilen kişiye bildiriliyor. Bu kişi işlemin haksız yapıldığını düşünüyor ya da gerekli ödemeyi yaptığını iddia ediyorsa banka hesabı bloke kaldırma talep edebiliyor.

Banka Bloke Miktarı Neye Göre Belirlenir?

Banka hesabı bloke ifadesi aslında yanlış bir anlam içermektedir. İstisnalar hariç olmak üzere borçtan dolayı yapılan banka blokesi aslında hesabın bloke edilmesi anlamını taşımaz. Sadece banka hesabınızda bulunan tutara tedbir koyulmaktadır. Banka bloke miktarı, bankaya ulaşan yazıya göre belirleniyor. Temel borç, faizi, dosya ve avukat masrafları gibi tüm giderler düşünülerek toplam banka blokesi miktarı hesaplanıyor. Dolayısı ile kişinin blokeden kurtulması için toplam tutarı ödemesi gerekiyor.

Bunu bir örnekle açıklayalım:

Ahmet Bey’in toptancıya olan borcu nedeniyle banka hesabına 1000 TL bloke koyulmuş olsun. Banka blokesi yapılan hesapta 8.000 TL var ise Ahmet Bey, bloke edilen tutardan geri kalan 7.000 TL’yi dilediği gibi kullanabilir. Ancak bunun istisnaları mevcuttur. Eğer banka hesabı blokesi dolandırıcılık, kumar, fuhuş, şüpheli para transferi gibi sebeplerle uygulanmış ise hesabın tamamı bloke edilebilir. Vergi beyannamesi vermemek, vergi, dairesinin çağrılarına kayıtsız kalmak gibi durumlarda da tam blokeye başvurulmaktadır.

Banka Bloke Süresi Nasıl Hesaplanır?

Banka Bloke SüresiBloke işlemlerinde genellikle banka bloke süresi belirtilmiyor. Mahkemeler ya da Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından gönderilen yazılarda “ikinci bir emre kadar” ibaresi yer aldığından banka kendisine yeni bir yazı gönderilene kadar banka bloke süresi devam ediyor. İlgili tutarın ödenmesi, soruşturma ya da kovuşturmanın bitmesi gibi hallerde ise hesap kullanıma açılıyor.

 

 

Banka Bloke Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılıyor?

Hesaplarına haciz uygulanıp uygulanmadığını öğrenmek isteyen kişiler, e-devlet üzerinden kolaylıkla hesaplarının bloke edilip edilmediğine ulaşabiliyor. E-devlet adresi üzerinden banka bloke sorgulama yapılabiliyor.

  1. E-devlet uygulamasına giriş yapılır. Ortada çıkan aram bölümüne “Banka Hesapları” yazıldığında aşağıda uygun seçenekler sıralanır.
  2. “Banka hesaplarına uygulanan elektronik haciz sorgulama” yazısına tıklanır.
  3. Burada Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesine yönlendirmek için “Uygulamaya Git” seçeneği çıkacaktır.
  4. Banka bloke sorgulama için burası takip edilir, araçlara ve banka hesaplarına uygulanan tüm tedbirler sırayla sorgulanır.
  5. Banka blokesi yoksa “Adınıza düzenlenmiş aktif haciz bilgisi bulunmamaktadır” yazısı çıkacaktır. Bu hesabınızda herhangi bir kısıtlama olmadığı anlamına gelecektir.

Banka Hesabı Bloke Kaldırma İçin Ne Gereklidir?

Banka hesabı bloke kaldırma işlemi için neler gerektiğini bilmek için öncelikle e-haciz işleminin kaynağını öğrenmek gerekiyor. Bankaya ya da ilgili kuruma müracaat ederek banka blokesi ile ilgili ayrıntılı bilgi aldıktan sonra düşünmek gerekecektir. Banka bloke kararında kişi ya da kurumun hesaplarına neden tedbir konulduğu ayrıntıları ile yer aldığından bunların detaylı şekilde incelenmesi yararlıdır. Bu konuda uzman kişilerden yardım alınması doğru olacaktır.

Eğer haciz uygulaması kişiye ya da devlet kurumuna olan borçtan dolayı konulmuş ise bu borcun ödenmesi gerekiyor. Borcun tamamen bitmesinden sonra ilgili kurum banka bloke kaldırma için bankayı bilgilendirecektir. Eğer ödeme işlemi taksitlere bölünmüş ise son taksite kadar bloke devam eder. Ödemeyi yapmış iseniz ve henüz bloke kaldırılmamış ise ilgili kuruma ya da bankaya ödeme makbuzunuz ile banka bloke kaldırma dilekçesi vererek hesabınızı tedbirden kurtarabilirsiniz.

Hesaba koyulan tedbir yasa dışı bahis ya da ceza soruşturması nedeniyle konulmuş ise öncelikle haklılığınızı ispat etmelisiniz. Eğer açıklamanız makul karşılanır ve suçsuz olduğunuz anlaşılır ise ilgili makam banka bloke kaldırma dilekçesi olmaksızın işlemini gerçekleştirir. Olur da ihmal edilirse aşağıda belirtilen dilekçe ilgili makamlara da verilebilir.

Burgan bank eft saatlerini öğrenmek için, burgan bank eft saatleri isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Banka Bloke Kaldırma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

 

                                                             …….Bankası ….. Şubesi Müdürlüğü’ne

               Bankanızın (…..)hesap numaralı müşterisiyim. Aktif olarak kullandığım (….) Numaralı müşteri hesabıma Bankanız tarafından ……gerekçesiyle e-haciz tedbiri konulmuştur. Haciz işlemine konu olan borçla ilgili gereken ödemeler tarafımca yapılmış ve ilgili kurumdan borcun ödendiğine dair belge alınmıştır. Söz konusu “ödeme belgesi” dilekçeye eklenmiştir. Bu nedenle banka blokesi işlemine gerekçe olan borç ortadan kalkmış ve e-haciz tedbiri gereksiz hale gelmiştir. Haciz işleminin devam etmesi ekonomik özgürlüğümü etkileyecek ölçüye ulaşacaktır.

               Açıklanan sebeplerle ekte sunduğum belgenin incelenmesini ve hesap blokesinin kaldırılmasını talep ediyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim. (Tarih)

                                                                                                                                                                                                                  Ad-Soyad:

                                                                                                                                                                                                                       İmza:

 

 

EK 1:

EK 2: