Borsa Oynamak Haram mı? - Borsa Caiz mi? - Finpara

Borsa Oynamak Haram mı?

Borsa Oynamak Haram mı?

Nakit paralarını çeşitli yatırım araçlarında değerlendirmek isteyen milyonlarca kişi; altın, dolar, gümüş, kripto para ya da borsa gibi çeşitli yatırım araçlarını kullanıyor. Yatırımlarında dini hassasiyet gösteren muhafazakâr kesim, faizden kaçındığı için daha çok altına yöneliyor. Hisse senedine ilgisi olanlar ise borsa oynamak haram mı sorusunu gündeme getiriyor.

Borsada hisse senedi alıp satmanın haram ya da helal olmasına yönelik dini figürlerin farklı yorumları bulunuyor. Sayfamızı takip ederek yatırım araçları hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler için bu konudaki çeşitli görüşleri derlemek istedik. Borsa oynamak haram mı helal mi ikileminde kalan kişiler için umarım faydalı bir yazı olur.

Borsa Oynamak Haram Mı Cübbeli Ahmet Hoca Ne Diyor?

Cübbeli Ahmet Hoca’nın bu konudaki görüşü oldukça nettir ve borsada hisse senedi alıp satmak haramdır. Hocanın konuya ilişkin açıklaması aynen şöyledir: Borsada hisse senedi alıp satmak haramdır. Çünkü şu anki borsa, İslami sistemin dışındadır. Bütün sistem kumara dönüşmüş, hisseler hayali, hakikatte olmayan, sanal, satılan mal ortada yok. Bu nedenle hiçbiri caiz değildir”

Hocanın videosuna buradan ulaşabilirsiniz:

Diyanete Göre Borsada Oynamak Helal Mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı borsa oynamak haram mı helal mi şeklinde gelen soruya ayrıntılı bir şekilde cevap vermiştir. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan ve Diyanet dergisinde yayınlanan makalenin ilgili kısmı şöyledir; “Çeşitli ticaret ve sanayii kuruluşları tarafından çıkarılıp, serbest piyasada ve menkul değerler borsasında, günlük değer üzerinden alınıp şahlan hisse senetleri üretim, ticaret veya hizmet yapan bir şirkete ortaklığı İfade etmektedir. Bu senetlere sahip olan kimseler ellerindeki senedi temsil ettiği ölçüde, İlgili şirketin kâr ve zararına ortak olurlar. Şirketin meşguliyet alanı dinen yasaklanmış işler olmadıkça, bu tür şirketlerin çıkardığı hisse senetlerinin ve sahiplerine- belirli süreler sonunda dağıtılan kâr hissesinin alınmasında dinen bir sakınca yoktur.” Dolayısı ile diyanete göre borsada hisse senedi alıp satmak helaldir.

İlgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz: 

Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı borsa işlemleri ile ilgili “açığa satış” ile ilgili önemli bir tespitte bulunmaktadır. Diyanet’in sitesinde ayrıntıları açıklanmakla birlikte açığa satış işlemlerinin caiz olmadığı ve dinen yasak olduğu ifade edilmektedir. Yazının son kısmı şöyledir: “İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek misli bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.”

Bu yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Borsa Oynamak Haram Mı İhsan Şenocak Ne Düşünüyor?

İhsan Şenocak, borsa oynamakla ilgili farklı bir yaklaşım taşıyor. Doğrudan ret ya da doğrudan caiz tanımından ziyade borsada alınıp satılan hisse senedinin niteliğine bakmak gerektiğini söylüyor. Buna göre “hisse senedinin şirketi gerçekten varsa, faaliyet gösteriyorsa, faaliyetlerinde faiz yoksa” o hisse senedinin almak da satmak da caizdir.

Ancak alınan hisse senedi gerçekte faaliyet göstermeyen hayali bir şirketse ya da şirketin faaliyetlerinde faiz ya da başkaca haram faaliyet varsa bu caiz değildir. Buna göre İhsan Şenocak’a göre özellikle banka hisseleri haramdır. Yine eğer şirket İslama karşı bir faaliyet içerisinde ise ya da bu faaliyetleri destekliyorsa bu da caiz değildir. Borsa oynamak haram mı değerlendirmesi yaparken bu analizleri yapmak gerekmektedir.

Videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Alpaslan Kuytul Borsa Konusunda Ne Düşünüyor?

Alpaslan Kuytul, ekte belirtilen videoda İhsan Şenocak’a benzer bir değerlendirmede bulunuyor. Borsa sisteminin şüpheli olduğunu, bu nedenle uzak durulması gerektiğini ifade eden Kuytul, genel olarak ise caiz olduğunu söylüyor. Ancak burada şirketin faaliyet koluna dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Eğer şirketin işlemlerinde faiz varsa, içki fabrikası ise bunlara ortak olmanın caiz olmadığını söylüyor.

Zeytinyağı fabrikası gibi normal faaliyetleri olan bir fabrikanın hissesinin alınmasının caiz olduğunu ancak bu şirketin helal faaliyetinde haramın olup olmadığının da araştırılması gerektiğini ekliyor. Yani zeytinyağı üretmek helal ama bunu üretirken faizi kullanıyor mu, haram gıdalar katıyor mu, işçinin hakkını gasp etme gibi haram olan işlemler gerçekleştiriyor mu? Borsa oynamak haram mı sorusuna cevap ararken bunların gözetilmesi gerekiyor.

Videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Dipnot Niyetine: Borsa oynamak Haram Mı Helal Mi?

Borsa konusunda yapılan yukarıdaki değerlendirmeler normal şekilde alım satım yapan yatırımcıları kapsamaktadır. Oysa ki yanlış haberler yaymak, hisse senedinde toplu hareketlerle manipulatif eylemlere girişmek, zarara uğratmak amacıyla hisse senedinin değerini düşürmek, küçük yatırımcıları paniğe sevk ederek işlem yapmak, internet uygulamaları üzerinden yatırımcıları zarar ettirecek milimetrik işlemler sergilemek gibi konular bizatihi sorunludur. Bu tarz yanıltıcı hareketlerle borsa oynamak haram olduğu gibi aynı zamanda SPK kapsamında hukuki sorumluluk içermektedir.

Spor Hisseleri Haram Mı konusunu öğrenmek için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

 

 

 

youtube abone satın al