Aracı Kurum Batarsa Ne Olur? - Tüm Merak Edilenler - Finpara

Aracı Kurum Batarsa Ne Olur?

Aracı Kurum Batarsa Ne Olur?

Borsa İstanbul’da işlem yapan yatırımcılar, aracı kurumlarla ilgili “aracı kurum batarsa ne olur” örnek sorusunda olduğu gibi güven problemi yaşıyor. Hisse alıp satabilmek için bir aracı kuruma ihtiyaç duyan yatırımcılar, aracı kurum olarak genellikle bankaları tercih ediyor. Ancak müşterilerine sundukları ücretsiz ekstra hizmetler ile dikkat çeken Gedik Yatırım, Osmanlı yatırım gibi kuruluşlar da yatırımcıları olumlu anlamda düşündürüyor.

Aracı Kurum Batarsa Ne Olur?

Geçmişte bankaların iflasını açıklaması gibi kötü tecrübeler bulunan ülkemizde, yatırımcılar paralarının bir gecede kuş olmasını istemiyor ve adım atarken çekiniyor. Eğer siz de aracı kurum batarsa ne olur diye düşünüyor ve bunu riskle huzursuz oluyorsanız, doğru yerdesiniz çünkü bu yazımızda sorularınıza en net cevabı bulacaksınız:

Yazının tamamını okumak için çok vakti olmayan okuyucularımız için işin sonunda anlatmak istediğimizi en baştan söyleyelim: Aracı kurumlar ya da portföy şirketlerine mali anlamda ne olursun olsun almış olduğunuz hisselere ya da tahvil fonlarına hiçbir şey olmuyor, kıymetleriniz korunuyor 😊

Peki nasıl oluyor?

Aracı Kurumların Hisse Senedi İşlemlerindeki Rolü Nedir?

Borsa İstanbul’da yatırım yapan sizsiniz. Alım satım emirleri için bankaları ya da diğer aracı kurumları kullanıyorsunuz. Niteliği ne olursa olsun bu kurumların rolü sadece aracılıktır. Burada onların rolünü bir kargo şirketi gibi düşünebilirsiniz: Sizden aldığı teslimatları ilgili kuruma götürmek…

Onların aracılığı alınan hisseler ise sizin adınıza başka bir yerde, Merkezi Kayıt İstanbul (Eski ismiyle Merkezi Kayıt Kuruluşu)adlı hisse deposunda saklanmaktadır. Ve buradaki hisselerin tüm sorumluluğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ndedir. Dolayısı ile devletin bölünmez bütünlüğüne, siyasi ve mali bağımsızlığına bir zarar gelmediği müddetçe hisseleriniz güvende olacaktır. Dolayısı ile aracı kurum batarsa ne olur, tabii ki de hiçbir şey olmaz…

Not: Hisse senedini almış olduğunuz şirketin iflas etmesi halinde ne olacağı merak ediyorsanız, lütfen buraya tıklayınız. 

Merkezi Kayıt İstanbul’un İşleyişi Nasıldır?

İnternet ya da telefon aracılığı ile aracı kurumunuza ulaştınız ve bir hisse senedinin alımı ile ilgili emir verdiniz. Vermiş olduğunuz emir ile satıcı emirleri arasında eşleşme olduğunda hisse senedini almış olursunuz. Ve aracı kurumunuz, sizin almış olduğunuz hisse senedi lot bilgisini Merkezi Kayıt İstanbul’a bildirir. Burada sizin adınıza bir hesap oluşturulur ve almış olduğunuz hisseler hesabınıza işlenir. Sattığınızda da aynı şekilde lotlar hesabınızda düşülür.

Merkezi Kayıt İstanbul

Merkezi Kayıt İstanbul Bilgilerimi Nasıl Görürüm?

Yaptığınız işlemleri aracı kurumun sitesinden değil de devletin güvenceli yerinden görüntülemek istiyorsanız bu da mümkün. Merkezi Kayıt İstanbul’un resmi adresi olan www.mkk.com.tr adresinden hesap oluşturarak tüm portföyünüzü doğrulayabilirsiniz. Nasıl üyelik açılır, siteye nasıl giriş yapılır ve sistemde hangi işlemler gerçekleştirilir gibi konuları öğrenmek istiyorsanız şuradaki yazımıza göz atabilirsiniz.

Aracı Kurum Benim Adıma İşlem Yapabilir Mi?

Aracı kurum batarsa ne olur diyen şüpheci yatırımcıların aklına gelen sorulardan bir diğeri ise aracı kurumun yatırımcıdan habersiz işlem yapıp yapamayacağıdır. Bunun kesinlikle olmayacağını söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Ancak hisse senedi işlemlerinde bunun çözümleri de mevcuttur. İlk olarak yatırımcı kurum ile yapılan tüm telefon görüşmeleri kayıt altına alınmalıdır. Bu nedenle yatırım danışmanına nasıl bir talimat verdiğiniz telefon konuşmalarından anlaşılmaktadır. Olası anlaşmazlık konuşmaların kontrol edilmesi ile çözüme kavuşturulabilecektir.

İkinci koruma olanağı da blokaj sistemidir. Çoğu yatırımcının bilmediği, küçük yatırımcıların ise çoğunlukla gerek duymadığı bir önleme sistemi olan blokaj ile Merkezi Kayıt İstanbul’daki hisselerinize satım blokajı koyabiliyorsunuz. Bunu adet olarak ya da hisse senedi ismi vererek gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu da uygulamada sorunlara yol açabilmektedir. Çünkü blokaj nedeniyle aracı kurum her işlemde zorluk çekecektir.

Aracı Kurum Batarsa Param Ne Olur?

Aracı kurum batarsa ne olur sorusuna yönelik yukarıda bahsettiğimiz açıklamalar hisse senedi, tahvil fonu gibi menkul kıymet araçları için söz konusudur. Eğer para hesabınız var ise güvence stili ve miktarı oldukça farklıdır. Bir bankada paranız var ve banka battı ise 100 bin Türk Lirası’na kadar olanı TMSF’den talep edebilirsiniz. Eğer para yatırımınız için özel bir aracı kurumu seçmişseniz sorumluluk Yatırımcı Tazmin Merkezi’ndedir. Burası ise batan paranız için maksimum 125 bin TL ödeme yapmaktadır.