İmzasız E-arşiv Fatura Geçerli mi? - Finpara

İmzasız E-arşiv Fatura Geçerli mi?

İmzasız E-arşiv Fatura Geçerli mi?

İmzasız e-arşiv fatura geçerli mi sorusu mükelleflerin yaygın olarak araştırdıkları sorular arasında yer alır. İnternet üzerinden yapılan satışların son zamanlarda yaygınlaşması e-arşiv fatura kullanımını da arttırmıştır. Elektronik ortamda oluşturulan bu fatura türü, Vergi Usul Kanunu’na tabidir ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen hususlara göre düzenlenmelidir. Aksi halde e-arşiv imzasız faturalar geçersiz olarak sayılır.

e-Arşiv Fatura Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik olarak oluşturulan ve aynı şekilde elektronik ortamda saklanılarak ibraz edilebilen faturaların bir türüne e-arşiv fatura ismi verilir. E-arşiv ile e-fatura birbirine karıştırılmaktadır. E-fatura kullanmayan kişilere e-arşiv fatura gönderilir.
Elektronik bir belge olarak basımı gerçekleştirilen e-arşiv faturada serbest format kullanılır ve online olarak satış yapan firmaların isteklerine bağlı olarak düzenlenebilir.

e-Arşiv Faturada İmza Zorunluluğu

E-arşiv fatura düzenleme yapan kurum ya da kişinin imzasının fatura üzerinde olması zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından iletilen tebliğe göre iş yeri sahibinin ya da mükellefin imzası, faturanın baş tarafında yer almalıdır. Vergi Usul Kanunu’nda yer alan Belgelerin Alıcılarına Teslimi başlığı altında e-arşiv faturaların üst kısmında imzaya mezun olan kişi ya da iş yeri sahiplerinin imzasının yer alması gerektiği mecburi tutulmuştur. Bu bağlamda imzasız e-arşiv fatura geçersiz sayılır.

e-Arşiv Faturada Olması Gerekenler

E-arşiv fatura çıkarma için uyulması gereken bazı kurallar bulunur. Bu kurallara göre fatura üzerinde belirlenen bilgiler muhakkak yer almalıdır. Belge numarası ve düzenleme tarihinin yanı sıra e-arşiv faturayı düzenleyen mükellefin ismi, soyadı, iş adresi, vergi kimlik numarası, bağlı olunan vergi dairesi, satın alım işleminin gerçekleştiği internet adresi, ve mevcut ise ticaret unvanı e-arşiv faturada ibraz edilmelidir. Tüm bu bilgilere ek olarak e-arşiv fatura üzerinde satışın internet üzerinden online olarak gerçekleştiğine dair de bir cümle bulunmalıdır.

e-Arşiv Faturada Islak İmza Mecburi mi?

e-Arşiv fatura ıslak imza ile birlikte imzanın görüntüsü kullanılarak da çıkarılabilir. Elektronik ortamda iki türlü imza da geçerli sayılır. E-arşiv fatura müşteriye fiziksel olarak kağıt ile sunulacaksa ıslak imza atılması daha kolay olur. Ancak yine de isteğe bağlı olarak imza görüntüsü de geçerli sayılacaktır. E-arşiv fatura üzerindeki imza, noter beyannamesi aracılığı ile onaylanmalıdır.
Kullanıcıların merak ettiği bir diğer konu ise e-arşiv faturada zaman damgasının zorunlu olup olmadığıdır. İmzanın aksine e-arşiv faturada zaman damgası ile damgalama işlemi yapılması mecburi değildir.