Dolar Neden Yükselir? - Finpara

Dolar Neden Yükselir?

Dolar Neden Yükselir?

Son zamanlarda haberlerde sık sık duyuyor olmamız sebebiyle hepimiz dolar kurunun yükselmesi ve alçalması ile yakından ilgilenir olduk. Birçoğumuzun sabah kalkar kalkmaz yaptığı ilk iş kura bakmak haline geldi. Peki bu kadar yakından ilgilendiğimiz doları yükselten yada değerini düşüren unsurlar nelerdir? Buyurun bu unsurları beraber inceleyelim.

Bir ülkenin sınırları içindeki dolara karşı olan istek, o ülke içinde bulunan dolar oranından fazla ise kur yükselir.

Yabancı yatırımcıların ülkeye yatırım yapmaması, ve ülkede bulunan mevcut yatırımcının ülkeden çıkış yapması sonucunda da kur yükselir.

Siyasi konjonktür ve problemler doları yükselten sebepler arasındadır. Ülkelere doları getiren en büyük etkenlerden biri de turizmdir. Turizm gelirinde azalmalar meydana gelmesi de doların düşmesine sebep olan unsurlardan biridir.

Eğer bir ülkede üretim az ise ve bir ülke ihtiyaçlarını dışarıdan satın almak durumunda kalıyorsa bu ülkede doların sabit bir grafikte seyretmesi beklenemez ve günden güne yükselir.

DOLAR

Dolar Fiyatını Belirleyen Etkenler Neye Göre Azalıp Artar?

-Doğrudan ya da dolaylı yatırımlar: Doğrudan ya da dolaylı yatırımların yapılmasının en büyük avantajı ülkeye döviz girişi sağlamalarıdır ve bu durum dolar fiyatında düşüş meydana getirir.

-Dünya ekonomik ve siyasi durumu: Eğer ki dünya ekonomik ve siyasi olarak iyi bir durumda ise ülkelere para girişi daha kolay bir hale gelir ve dolar fiyatında düşüşler meydana gelir.

-Ekonomik kriz öngörüsü: Ekonomik kriz beklenen zamanlarda dolara gösterilen rağbet talep artar, bu sebeple dolar fiyatı da artar.

-Enflasyonist baskı: Eğer bir ülkede enflasyon çok yüksek ise yani enflasyonist baskı bulunuyor ise o ülkede ulusal paraya olan güven neredeyse yok denilecek kadar azalır ve o ülkenin vatandaşları dolar isteklerini arttırırlar, bu sebeple kur fiyatında yükseliş beklenir.

-Fed faiz kararı: Fed faiz oranını arttırırsa buna bağlı olarak kur fiyatında artış beklenir.

-İhracat ve İthalat: Bir ülkede ihracat oranı artarsa o ülkeye giren döviz miktarı artar ve buna bağlı olarak dolar fiyatında düşüşler meydana gelir. İthalatta artış çok fazla ise ülke dışına döviz çıkmış olur ve döviz fiyatında artış oluşur.