Milyarlarca kişinin en büyük hobileri arasında yer alan spor, aynı zamanda ekonomik olarak önemli bir yer iştigal ediyor. Spor hisseleri borsada, takım ürünleri tekstilde, etkinlikler ise pazarlamada değer görüyor. Futbol ve endüstrinin iç içe geçmesiyle birlikte, spor kulüpleri finansal atılımlar ile güçlerini arttırmak istiyor.
Spor Hisseleri Kazandırıyor…!
Yatırımlar ile birçok spor kulübü halk arz olarak yeni ekonomik güç elde ettiler. Spor hisseleri ile kulüplerin elde ettiği geliri gören birçok spor kulübü de halka arz olma çalışmalarını sürdürüyor. Borsada yatırım yapmak isteyen binlerce kişi, spor hisselerine yatırım yapmanın uygun olup olmadığını araştırıyor. Bu yazımızda ülkemizde spor hisselerinin son durumlarını değerlendireceğiz.
İçindekiler
Borsa İstanbul’da futbol dışında bir kulübün henüz hissesi bulunmuyor. Eczacıbaşı, Vakıfbank, Banvit gibi spor yatırımı olan firmaların hisseleri bulunsa da bunları doğrudan spor hisseleri olarak nitelendirmek mümkün değil. Ülkemizde Fenerbahçe, Trabzonspor, Beşiktaş ve Galatasaray Borsa İstanbul’da aktif olarak işlem görüyor.
Borsanın dinamikleri içerisinde spor hisselerine yatırım yapmak konusunda oldukça farklı fikirler bulunuyor. Oldukça değişen parametrelere sahip olmaları nedeniyle bazı yatırımcılar spor hisselerini riskli buluyor. Kısa süre içerisinde yükselip düşme hareketleri yapmaları, endeksten oldukça bağımsız hareket etmeleri, yükseliş ve çöküş trendlerinde öngörülemez değişimler yaşamaları spor hisseleri için negatif bir tutuma sebep oluyor. Hatta spor hisselerine brüt takas ve diğer tedbirlerin sık uygulanması da bu düşünceyi destekliyor.
Spor hisseleri yorum ve analizleri içerisinde oldukça pozitif düşünceler de göze çarpıyor. Bu hisselerden kazandıklarını paylaşan ve tek gerçeğin bu olduğunu söyleyenlerin sayısı da azımsanmayacak ölçüde fazla. İnvesting benzeri hisse paylaşım sitelerinde binlerce olumlu yorumun gelmesinin arkasında da son yıllarda spor hisselerine yatırım yapanların elde ettiği yüksek gelirler yatıyor. Bunun daha iyi anlaşılması için bu hisselerin son yıllardaki hareketlerini inceleyelim:
2019 yılı spor hisseleri bakımından oldukça verimli şekilde geçti. Spor endeksi yılı %78 değerlenerek kapatırken spor hisselerine yatırım yapanlar da bu olumlu artıştan nasibini aldı. 2018’deki kur dalgalanmaları nedeniyle oldukça zor bir dönem geçiren takımlar, 2019’da bir nebze rahatlarken borsadaki futbol kulüpleri hisseleri de buna bağlı olarak pozitif bir görüntü sergiledi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeniyle birçok sektör ve borsa olumsuz tepki verirken spor hisseleri, 2020 yılında da olumlu bir ivme yakaladı. Ağustos ayı ile birlikte herkesi kıskandıran bir artış trendine giren futbol kulüpleri hisseleri, ne yazık ki zaman zaman ani düşüşler yaşadı. Spekülatif hareketler görülen spor hisselerine brüt takas tedbiri geldi ve bir müddet yatırımcılar zarar gördü. Ancak hisselerin son durumuna bakarak yılı değerlendirmek daha doğru olacaktır. Bu yazının kaleme alındığı 29 Ekim 2020 tarihine göre takım hisselerinin performansı şöyle:
Yukarıdaki hesaplamalar spor hisseleri son durum rakamları dikkate alınarak hesaplanmıştır. Ağustos ayının sonu ile Eylül ayının başında spor hisselerinin inanılmaz yükselişi esnasında bu değerleme oranları oldukça yükselmişti. Spor hisseleri Twitter başta olmak üzere sosyal medyanın ve ekonomi haberlerinin gündemine oturmuştu:
9 Eylül 2020 yılı kapanış fiyatına göre yapılan hesaplama TSPOR %559, Fenerbahçe %664, Galatasaray %216, Beşiktaş %200 kazandırmıştı.
Aşırı iniş çıkışlar görülmesi ve spekülatif hareketlerin çoğalması nedeniyle SPK tarafından spor hisselerine ceza uygulaması başlatıldı. Brüt takas uygulamasının başlaması ile hisselerde panik havası oluşmuş ve sert satışlar yaşanmıştı. İki haftaya yakın düşüş trendinde olan spor hisseleri zor bir toparlama süreci yaşadı.
Yaşadığı düşüşlere rağmen diğer hisselerde olduğu gibi spor hisselerinden de hatırı sayılır kazanç elde etmek mümkün ve bu nedenle spor hisselerine yatırım yapılabilir. Ancak kırılgan bir yapıda oldukları için bu hisselere yatırım yaparken bütçenizi iyi değerlendirmeli, paranın tamamı ile değil de bir kısmı ile yatırım yapmalısınız.
Spor Hisselerine Yatırım Yapılır Mı?
Destek ve direnç noktalarına yönelik analizler yapılmalı, trend kanalları incelenmeli ve hareketin ne yönde olduğu kestirilmelidir. Bunun yanında olası kötü senaryolar için stop loss öğrenilmeli, zarar kes mantığı ile daha düşük zararlarla hisseden çıkılmalıdır. Bunlar yapıldığı takdirde spor hisseleri yatırımcısını güldürecek ve onları memnun edecektir.
Futbol kulüpleri hisseleri için özel bir dini kaide bulunmamaktadır. Borsada işlem yapmak için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve diğer dini otoritelerin açıklamaları spor hisseleri için de aynen geçerlidir. Diyanet İşleri Başkanlığı hisse senetlerinde “faaliyet konusu” bazlı bir ayrım gözetmektedir. Halka arz edilen firmanın yaptığı iş dinen caiz görülen bir iş ise, onun hisse senedine yatırım yapmak da caizdir. İlgili açıklamaya buradan ulaşabilirsiniz. Bu bilgiler uyarınca spor hisseleri konusunda kendi çözümlemenizi yapabilirsiniz.