KOSGEB, 1990 yılından bu yana girişimcilere ve iş kurmak isteyenlere kesintisiz destek vermeye devam ediyor. Peki, 2020 yılında güncel olarak KOSGEB hangi destekleri vermeye devam ediyor?
İçindekiler
KOSGEB desteklerinden faydalanabilmeniz için öncelikle e-Devlet üzerinden KOSGEB sistemine kayıt olmanız gerekiyor. Daha önce yüz yüze verilen eğitimler sonucunda kursu başarıyla bitiren katılımcılara sertifikaları elden teslim ediliyordu ancak günümüz şartlarında artık KOSGEB eğitimlerini de sertifikayı da e-Devlet üzerinden veriyor.
Yeni iş kuracak girişimciler için iki farklı destek programı mevcut. Bunlardan ilki “Geleneksel Girişimci Programı” diğeri ise “İleri Girişimcilik Programı”.
Geleneksel girişimcilik programı, ileri girişimcilik programına göre daha geniş kitleyi hedef alan ancak destek açısından ileri girişimcilik programına göre daha düşük miktarlarda hibe veren destek programıdır. Herkes geleneksel girişimcilik eğitimini tamamlayarak sertifika alabilir. Ortalama 5 ila 6 saat süren eğitimleri sonuna kadar izleyen ve 5 adet bölüm sonu sınavlarını başarıyla tamamlayan herkes, geleneksel girişimcilik sertifikasını alabilir. Bu sertifikaya e-Devlet üzerinden ulaşılabilir. Eğitim tamamlandıktan sonraki 24 saat içerisinde sertifika sisteme yüklenmiş olmaktadır.
İleri girişimci programı ise geleneksel girişimci programından farklı olarak “ihracat” yapabilecek firmalara, “sanayi”, “üretim” gibi alanlarda faaliyet gösterecek oluşumlara destek veriyor. İki programın da destek kalemleri aynı ancak miktarlar değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin geleneksel girişimcilik programında 50.000 TL’ye kadar makine desteği alma şansınız varken ileri girişimcilik programında bu destek 300.000 TL’yi aşabiliyor. İsteyen herkes iki programın eğitimlerine katılabiliyor ve iki sertifikayı da alabiliyor.
KOSGEB, yalnızca sertifikası olan kişilere bile 5.000 TL sertifika desteği veriyor. Şahıs işletmesi olarak kurulan işletmelere 5.000, şirket olarak kurulan işletmelere ise 10.000 TL’ye kadar kuruluş desteği veriyor. Ayrıca her yılın sonunda, işletmelerin çalıştırdığı personellerin toplam gün sayılarına göre işverene bir miktar daha destek veriyor. Bu işçi çalıştırma desteğinden alınabilecek desteğin üst tutarı ise 20.000 ₺.
KOSGEB, bu iki destekten farklı olarak “İş Planı Ödülü Desteği” de veriyor. Belirli tarihlerde, girişim planını hayata geçirmek isteyen girişimcilerden oluşan bir yarışma düzenliyor ve kişilerden hazırlamış oldukları iş planlarını istiyor. En başarılı olduğunu düşündüğü üç iş planı için toplamda 100.000 ₺’ye kadar destek verebiliyor.
KOSGEB desteklerinden faydalanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken belli başlı kurallar mevcut. Bunlardan biri; hisse oranınız. KOSGEB desteği alarak bir işletme kurmak istiyorsanız bu işletmedeki hisseniz %50’nin üzerinde olmalı ve kesinlikle destek süresi boyunca %50’nin altına düşmemelisiniz. Bir diğer husus ise; destek aldığınız süre boyunca işletmenizin kapanışını yapmamanız gerekir. İşletme kuruluş tarihiniz, KOSGEB girişimcilik sertifikanızı aldıktan sonra en az bir gün sonrası olabilir. Ayrıca; desteği alan kişinin mutlaka işin başında olması gerekiyor. Yani; eşinizin, dostunuzun, kardeşinizin adına açılan bir işletme için KOSGEB başvurusu yapmamalısınız. Yukarıdaki durumlardan bir veya birkaçının fark edilmesi hâlinde aldığınız tüm destekler tarafınızdan geri talep edilebilir.