Arz Talep Dengesi ve Önemi - Finpara

Arz Talep Dengesi ve Önemi

Arz Talep Dengesi ve Önemi

Arz talep dengesi günümüzün en önemli olaylarından birisi. Bu konu hakkında kullanıcıların bilmesi gerektiği pek çok detay bulunuyor.

1700’lü yıllardan sonra endüstriyel alanda atılan adımlar sayesinde insanlık günümüze kadar gelmiş ve gelişmeye devam etmiş durumda. O dönemden önce sanayileşme henüz bulunmuyordu. Nüfusun artması ile birlikte arz yetersiz, talep fazla oluyordu. Bu durumda yapılan şeylerden birisi endüstriyel bir adım atarak sanayileşmeye başlamak oldu. Sanayileşen toplumlar sayesinde arz yükseldi, talep yeterli seviyeye indi. Bu da nüfusun daha çok artmasını sağladı. Günümüzde arz ve talep dengesi büyük bir role sahip.

Arz Talep Dengesi

Öncelikle arz talep ilişkisinin ne olduğundan söz etmek istiyoruz. Bu kavramların tanımını yaparsak konu daha iyi anlaşılır. Arz, üretim anlamına geliyor. Talep ise tüketim olarak açıklanabilir. Örneğin bir ürünü üretmek ve piyasaya sürmek arz etmek anlamına geliyor. Yani ürün piyasaya arz edilmiş oluyor. Bu da piyasadaki ürünün sayısını yükseltiyor. Eğer bir müşteri o ürünü almak isterse talep etmiş oluyor ve ürünü alarak piyasadaki ürüne sahip oluyor. Arz ve talep kısacası bu anlama geliyor.

Arz Talep Dengesi

Arz talep dengesi günümüzde büyük bir öneme sahip. Eğer ki şu anda fabrikalar bir anda çalışmayı durdurursa ve insanlar çalışmayı bırakırsa yani kısacası üretim dünya genelinde durursa bir günlüğüne dahi üretimin durması büyük bir felakete yol açabilir. Çünkü bu şekilde talep yüksek, arz düşük kalacak. Bu da fiyatların büyük bir artış yaşamasına yol açacak. Hatta üretim uzun bir süre yapılmazsa şehir nüfusu yoğunluğu sebebiyle kıtlık dahi görülebilir yani bazı ürünlere ulaşım zorlaşabilir.

Arz ve talebin dengesinin sağlanması adına şöyle bir örnek vermek istiyoruz. Arz yüksek, talep düşük olursa fiyat düşük olur. Arz düşük, talep yüksek olursa fiyat yüksek olur. Arz ve talep dengeli olursa fiyat da alım gücüne yakın bir seviyede bulunur. Örneğin bir fabrika içecek üretiyor diyelim. Eğer 200 içecek üretiyor ise ve talep 250 içecek ise bu doğrultuda fiyatlar bir miktar yüksek olabilir. Eğer arz 400’e çıkarılırsa ve talep 300’e ulaşırsa fiyatlarda bir miktar indirime gidilebilir.