Kredi Kartlarında Limit Nasıl Hesaplanır? - Finpara

Kredi Kartlarında Limit Nasıl Hesaplanır?

Kredi Kartlarında Limit Nasıl Hesaplanır?

Ülkemizde 69,5 milyon kredi kartı bulunuyor ve milyonlarca kullanıcı birçok ihtiyacını kredi kartları ile gideriyor. Kredi kartlarında limit sorunu olmayan kişiler gerek online gerekse fiziki olarak her türlü ödemesinde kolaylık yaşıyor. Kart borçları nedeniyle icra korkusu yaşayanların sayısı az olmasa da kredi kartları doğru kullanıldığında avantajları ile cezbediyor.

Kredi kartı limiti yeterli olan kullanıcılar yüksek fiyatlı ürünleri uzun vadeli faizsiz taksitlerle alabiliyor. Özellikle günümüzde mobilya, telefon, bilgisayar gibi ürünlerin fiyatlarındaki artış kredi kartlarına olan ihtiyacı çoğaltıyor. Pahalı ürünleri alacak kadar kredi kartlarında limit olanlar, firmanın kampanyasına göre bunu 12 taksite kadar bölüyor ve vade farkı ödemiyor. Kredi kartının limitinin yüksek olması müşterilere özel kampanyaların da önünü açıyor. Bu yazımızda kredi kartlarının limiti belirlenirken bankalar tarafından hangi hususlara önemseniyor, onu değerlendireceğiz.

Kredi Kartlarında Limit

Kredi Kartlarında Limit

Kredi Kartlarında Limit Nasıl Hesaplanır?

 

Kredi kartı limiti, bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir. Hatta bir banka size kredi kartı vermeyi uygun görmüyorken diğer bir banka yüksek kredi kartı limit tanımlayabilir. Ancak bir bankadan birden fazla kredi kartı alırsanız hepsinin limiti ortak olur. Örneğin Yapı kredi Bankası’ndan 3.000 TL limitli bir kredi kartı aldınız. Daha sonra aynı bankadan 400 TL limitli Opet Kart aldınız. Opet kartınızın tamamını kullanırsanız diğer kartınızın kullanım sınır 2.600 TL’ye düşer. Çünkü Yapı Kredi Bankası’nın size verdiği kredi kartlarında limit maksimum 3.000 TL’dir.

Kredi kartı limiti hesaplanırken bankanın dikkat ettiği ana ölçüt BELGELENEBİLİR GELİRDİR. Bankalar müşterilerin kredi kartı verirken doğal olarak ödeme güvencesi de isteyecektir. Bireysel müşteriler için ödeme güvencesi denince akla gelen ilk husus da maaştır. Bunun bordro, maaş yazısı, banka kaydı gibi bir hususla desteklenmesi gerekmektedir. Banka tarafından kabul edilen maaşınız üzerinden kredi kartlarında limit belirlemesi yapılır.

  • Geliriniz 5.000 TL ise, bankaya ilk defa kredi başvurusu yapıyorsanız bankanın size vereceği muhtemel limit 10.000 TL olacaktır. En az bir yıl kredi kartını kullanıp da düzenli ödeme yapmışsanız bu limit 20.000 TL’ye çıkacaktır.
  • Kredi kartlarında limit hesaplaması yaparken yukarıdaki tutarı toplam miktar olarak algılamanız doğru olacaktır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun aldığı kararlar neticesinde bankalar, diğer bankalardaki kredi kartınızın limitini hesaplayacak bu toplam limitten düşecektir. Örneğin 5.000 TL Maaş alıyorsunuz ve Akbank’tan 2.000 TL limitli kredi kartınız var. Yapı Kredi Bankası’ndan da kredi kartı almak istiyorsanız 10.000-2.000=8000 olduğundan Yapı Kredi Bankası’nın vereceği kredi kartlarında limit en fazla 8.000 TL olacaktır.

Bankaların kredi kartı limiti hesaplarken dikkat ettiği diğer husus ise KREDİ NOTUDUR. Kredi notu kapsamında;

  • Kişinin kredi kartlarında ödeme performansı,
  • Kredilerde ödeme performansı,
  • Bankalara toplam borcunun miktarı,
  • Banka hesaplarındaki menkullerin değeri,
  • Kredi (ve kartı) ürünlerine başvuruş sayısı,
  • Kanuni takibe uğrayı uğramadığı
  • Borçlarını geciktirme alışkanlığı bankalar tarafından değerlendirilmektedir. Tüm bunlar sunmuş olduğu maaşı ile analiz edilir ve müşterinin risk durumu banka tarafından hesaplanır.

Kredi Kartlarında Limit Arttırma Nasıl Olur?

Kredi Kartı Limit Artırımı

Kredi kartı limitlerinde en önemli kriterin maaş olduğunu söylemiştik. Doğal olarak bir kredi kartı sahibinin maaşı artması limitine de olumlu yansıyacaktır. Eğer otomatik limit artırımı var ise gelirle ve ödeme performansıyla birlikte banka tarafından limit artırılacaktır. Otomatik artış seçili olmayan kredi kartlarında limit artırma için iki seçenek bulunmaktadır. Öncelikle bankanın telefon, mobil ve internet bankacılığı üzerinden talepte bulunabilirsiniz. Müşterinin talebi olmaksızın da banka tarafından aranılıp artırım onayı istenebilmektedir. Bu durumda onay vererek limiti artırabilirsiniz. Bu bağlamda, kredi kartlarında limitin artması için bankaların önemsediği hususlar şunlardır:

  • Tüm kredi kartlarındaki limit
  • Maaş miktarından değişim
  • Son ödeme tarihini geçen ekstre sayısı
  • Asgari ödenen ekstre sayısı
  • Kartın aktif olarak kullanım oranı
  • Otomatik ödeme talimatları
  • Banka hesaplarındaki para trafiği

Kredi Kartı Limiti Nasıl Düşürülür?

 

Kredi Kartlarında Limit Düşürme

Kredi Kartlarında Limit Düşürme Nasıl Yapılır?

Uygulamada kullanıcıların büyük çoğunluğu kredi kartlarında limit artırımı istiyor Fazla limitten zarar gelmez diyerek herkes limitin yükseltilmesini istiyor. Ancak bazı kullanıcıların kart limitleri, ödeme güçlerinin oldukça yükseğinde yer alıyor. Bu kişiler kredi kartı limitlerinin tamamını kullandıklarında bunu ödeyebilmeleri mümkün değildir. Bu ise istenmeyen sonuçlara yol açıyor, kullanıcılar icra ve avukat masrafları ile boğuşmak zorunda kalıyor. Bunun önüne geçmek için kişisel ekonomik durum analiz edilmeli ve limitler belli miktarda tutulmalıdır. Telefon bankacılığı, internet bankacılığı, mobil bankacılık ya da şube kanallarını kullanarak limitini kolaylıkla düşürebilirsiniz.

Kişinin ödeme performansında yaşanan sorunlar ya da başka bankalarla yaşadığı sorunlar nedeniyle bankalar kredi kartlarında limit düşürmesi yapabilirler. Hatta kredi kartları kısmen ya da tamamen kullanıma kapatılıyor. Özellikle asgari ödeme tutarının arka arkaya aksatılması, sürekli geciktirilmesi gibi durumlarda bankalar bu yola başvurabiliyor.

Gelirsiz Kişilerin Kredi Kartı Limiti Nasıl Hesaplanır?

 

Ülkemiz ne yazık ki büyük bir işsizler ordusudur ve düzenli geliri olmayan milyonlarca kişi bulunuyor. Bunun yanında sigortasız olarak çalışanların sayısı da artıyor. Bu kişilerin gelirlerini belgeleme imkânı olmadığından banka nezdinden gelirsiz olarak nitelendiriliyor. Bankaların maddi gücü olmayan kişilere kredi kartı vermesi elbette beklenmiyor. Ancak bankalar finansal stratejileri kapsamında risk alarak başvurulara onay verebiliyor. 2020 yılında geliri olmayan kişilere verilen kredi kartlarında limit 1.000 TL olarak uygulanıyor.

Kredi Kartı Limit Yükseltme Yöntemi

 

Kredi kartlarında limit belirlemesi yapılırken hane geliri ve kredi notu değerleri elbette önemlidir. Ama ülkemizde geliri olmamasına ve kredi notu düşük olmasına rağmen dudak uçuklatacak ölçüde kredi kartı limitine sahip kişiler de bulunmaktadır. Elbette bu husus kredi kartları noktasında bildiğimiz doğrulara ters düşmektedir. Çünkü banka görevlileri yıl hedeflerini tutturmak için risk alarak analizler dışına çıkabilmektedir. Peki kredi kartı limit yükseltme efsanesi doğru mudur? Evet, nispeten doğrudur. Çünkü hiçbir gelirim olmamasına rağmen Denizbank kredi kartımın limitini bu yöntemle 13 bin TL’ye kadar çıkartabildim. 😊

Aşağıdaki işlemleri yaparsanız, kredi notunuza bakılmaksızın kredi kartlarınızdaki limitin arttığını göreceksiniz:

  • Borcunuzun tamamını ödeyemiyorsanız bile mutlaka kartınıza ödeme yapın. Karta para girişinin olması sizin iyiniyetinize işarettir.
  • Kredi kartınızı aktif olarak kullanın. Akaryakıt, market, internet alışverişi gibi bankaların teşvik ettiği sektörlere ağırlık verin.
  • Telefon, su, doğalgaz, internet gibi ürünlerdeki fatura ödemeleriniz için kredi kartınıza otomatik ödeme emri verin. Hatta böylelikle bazı bankaların aidatlarından da kurtulabilirsiniz.
  • Banka hesabınıza para giriş çıkışı yapın. Evinizde bulunan nakit paraları kredi kartınızın olduğu bankanın hesabına yatırın ve birkaç gün sonra ya da ihtiyaç duyduğunuza çekin.
  • Kredi kartının kampanyalarını takip edin. Bankanın reklamını yaptığı, yaygınlaşmasını istediği aktivitelere katılın ve gerekirse başka kullanıcılara referans olun.